Hangbuikzwijntjes Flevoland na dagenlange zoektocht gevangen door hond Bram
In het Kuinderbos in de Noordoostpolder zijn drie van de vier gedumpte hangbuikzwijntjes gered, op zaterdag 8 januari, door hond Bram. Een ruwharige allround staande jachthond van het ras Cesky Fousek. Boswachter Harco Bergman had al afscheid van de hangbuikzwijntjes genomen. Op 1 januari begon Harco zijn zoektocht naar de gedumpte diertjes, maar die lieten zich niet vangen. Naarmate de dagen verstreken, werden de nachten kouder.

Tot een wandelaar iets ziet wegrennen in de bosjes. Een collega boswachter, Bart Smit met zijn hond Bram, werden ingeschakeld. De hangbuikzwijntjes bleken onder een oude hut te zitten maar waren onbereikbaar. Dat de drie zwijntjes onder de oude hut zaten, bevestigde een warmtecamera. Hond Bram heeft ze een voor een onder een oude schuur weggehaald en klemgezet zodat de boswachter ze veilig kon stellen. De dieren moesten worden gevangen, omdat ze niet in het wild thuishoren en mogelijk ziektes bij zich droegen. Omdat het hoefdieren zijn, kan dat gevaar opleveren voor de reeën in het gebied. Een van de vier hangbuikzwijntjes werd de zondag daarvoor al gevangen. De andere drie werden dinsdag gezien, maar wisten te ontkomen.

Daarna waren ze in geen velden en wegen te bekennen. Boswachter Harco Bergman strooide kilo’s mais en maakte extra
afrasteringen met gaas. “Ik probeer ze zo naar een kansrijke vangplek te lokken. De aanhouder wint, hoop ik maar”. Een tip van een wandelaar zette de boswachter op het goede spoor. Bram, de speciaal getrainde diensthond van Bergmans collega Bart Smit, haalde ze zonder problemen onder de hut vandaan. Alle hangbuikzwijntjes hebben goed thuis gevonden.