Nadat we in 2013 onze (eerste) Golden Retriever moesten laten inslapen, namen we ons voor om voorlopig geen hond te hebben. Mocht er ooit weer een hond komen, dan opnieuw een Golden Retriever. En van de fokker waar ook onze eerste Golden vandaan kwam. Hoe anders kan het lopen in het leven. In een voor ons zeer verdrietige tijd gingen we bij de fokker langs. Hier stapte een hond(je) rond dat we wel eens vaker hadden ontmoet. Haar naam: Gwynhwyvar, genoemd naar haar oma. Een vrolijke, actieve, ondeugende hond, op dat moment één jaar oud. Ze kon niet zo goed met de roedel leidster overweg.
Er kwam ter sprake dat het voor alle honden beter was als dit hondje ergens anders ging wonen.

Op de vraag waar dit hondje dan naartoe ging kregen we als antwoord: bij jullie. We waren helemaal ontdaan, waren hier helemaal nog niet aan toe, zo kort na het overlijden van onze eerste Golden.Onderweg en thuis hebben we er uitvoerig over gesproken, er lang over nagedacht en toen de knoop doorgehakt. Ons huis moest haar thuis worden. En als ze dan toch bij ons zou komen, dan vóór de winter. Ze kon dan naar de hondenschool en hopelijk had ze dan vóór de zomer het één en ander onder de knie.

Op een zondagochtend hebben we haar opgehaald. Best emotioneel, zowel voor ons, maar ook voor de fokker. Echter, het was voor de honden het allerbeste. Bij vertrek sprong ze zo bij ons in de auto, heel gewoon, bij thuiskomst sprong ze er ook zo weer uit, weg was ze; gelukkig kwam ze na een paar keer roepen snel weer terug. De eerste dagen was één van ons tweeën steeds bij haar. De buurt verkennen, kennismaken met heel veel activiteiten in de buurt, zoals containers, vuilniswagen, buurhonden.

Toen naar gehoorzaamheidstraining, bij Gerda, ze deed het best goed. Een zeer sociale hond. Wat hebben we om haar gelachen tijdens de training (om haar lachten doen we overigens vaak). Na de gehoorzaamheidstraining begonnen met jachttraining en speuren, ook bij Gerda. Gwynhwyvar is een hond die bezig moet zijn, ze is slim. Apporteert alles. Wild, schoenen, speelgoed, sokken, boodschappen.
We gingen voor het eerst met haar kamperen, op ons oude vertrouwde plekje, in de buurt van haar geboortegrond, ook dit ging goed. Met haar in de fietskar, een succes, alsof ze nooit anders had gedaan. Ze past zich snel aan. Voor het eerst naar de hondenspeeltuin, geweldig vond ze het.

Gwynhwyvar, Gwyneth, Gwyn, is nu ruim drie jaar bij ons, we hebben heel veel met haar meegemaakt, leuke, vrolijke en ondeugende voorvallen. Je moet soms veel geduld hebben, maar dat geldt voor heel veel dingen. We hebben er absoluut geen spijt van dat ze bij ons is komen wonen. Niet gedacht dat er zo snel weer een hond zou komen, maar soms komt iets of iemand op je pad. In dit geval onze Gwynhwyvar.

Nel en Auke